loading...
طراح حرفه ای سازه
مهندس علی بازدید : 79 شنبه 26 بهمن 1398 نظرات (0)

برای داشتن مطالعه ای فعال و پویا نوشتن نکات مهم در حین خواندن ضروری است تا برای مرور مطالب دوباره کتاب را نخوانید و در زمانی کوتاه از روی یادداشتهای خود مطالب را مرور کرد. بخشی مهم و حساس از مطالعه است که تا حدودی زیاد موفقیت شما را تصمین خواهد کرد و مدت زمان لازم برای یادگیری را کاهش خواهد داد.

شش روش صحیح مطالعه:

۱- خواندن بدون نوشتن: همانطور که اشاره شد روش نادرست مطالعه است. مطالعه فرآیندی فعال و پویا است و برای نیل به این هدف باید از تمام حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد. باید با چشمان خود مطالب را خواند، باید در زمان مورد نیاز مطالب را بلند بلند ادا کرد و نکات مهم را یادداشت کرد تا هم با مطلب مورد مطالعه درگیر شده و حضوری فعال و همه جانبه در یادگیری داشت و هم در هنگام مورد نیاز، خصوصاً قبل از امتحان، بتوان از روی نوشته ها مرور کرد و خیلی سریع مطالب مهم را مجدداً به خاطر سپرد.
۲- خط کشیدن زیر نکات مهم: این روش شاید نسبت به روش قبلی بهتر باشد ولی روش کاملی برای مطالعه نیست چرا که در این روش، بعضی افراد به جای آنکه تمرکز و توجه بر روی یادگیری و درک مطالب داشته باشند ذهنشان معطوف به خط کشیدن روی نکات مهم میگردد. حداقل، روش صحیح خط کشیدن زیر نکات مهم به این صورت است که ابتدا مطالب را بخوانند و مفهوم را کاملاً درک کنند و سپس زیر نکات مهم خط بکشند نه آنکه در کتاب دنبال نکات مهم بگردند تا زیر آن خط بکشند.

۳- حاشیه نویسی: این روش نسبت به دو روش قبلی بهتر است ولی باز هم روشی مناسب برای درک عمیق مطالب و خواندن کتب درسی نیست ولی میتواند برای یادگیری مطالبی که از اهمیت چندانی برخوردار نیستند مورد استفاده قرار گیرد.

۴- خلاصه نویسی: در این روش، شما مطالب را میخوانید و آنچه را درک کرده اید بصورت خلاصه بر روی دفتری یادداشت میکنید که این روش برای مطالعه مناسب است و از روشهای قبلی بهتر می باشد چرا که در این روش، ابتدا مطالب را درک کرده، سپس آنها را یادداشت میکنید اما باز هم بهترین روش برای خواندن نیست.

۵- کلیدبرداری: کلیدبرداری روشی بسیار مناسب برای خواندن و نوشتن نکات مهم است. در این روش، شما پس از درک مطلب، بصورت کلیدی نکات مهم را یادداشت میکنید و در واقع، کلمه کلیدی، کوتاهترین و راحت ترین و بهترین و پرمعنی ترین کلمه ای است که با دیدن آن، مفهوم جمله تداعی شده و به خاطر آورده میشود.
۶- خلاقیت و طرح شبکه ای مغز: این روش بهترین شیوه برای یادگیری، خصوصاً فراگیری مطالب درسی است. در این روش، شما مطالب را میخوانید؛ پس از درک حقیقی آنها نکات مهم را به زبان خودتان (و نه بصورت جملات کتابی) و بصورت کلیدی یادداشت میکنید و سپس کلمات کلیدی را بر روی طرح شبکه ای مغز می نویسید (در واقع نوشته های خود را به بهترین شکل ممکن سازماندهی میکنید و نکات اصلی و فرعی را مشخص میکنید) تا در دفعات بعد به جای دوباره خوانی کتاب، فقط به طرح شبکه ای تولید شده مراجعه کرده و با دیدن کلمات کلیدی نوشته شده بر روی طرح شبکه ای مغز، آنها را خیلی سریع مرور کنید. این روش، درصد موفقیت تحصیلی شما را تا حدود بسیار زیادی افزایش میدهد و درس خواندن را بسیار آسان میکند و بازده مطالب را افزایش میدهد.

چند توصیه مهم:

۱- حداکثر زمانی که افراد میتوانند فکر خود را بر روی موضوعی متمرکز کنند بیش از ۳۰ دقیقه نیست، یعنی باید سعی شود حدود ۳۰ دقیقه بر روی یک مطلب تمرکز نمود و یا مطالعه داشت و حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه استراحت نمود و مجدداً با همین روال شروع به مطالعه کرد.

۲- پیش از مطالعه از صرف غذاهای چرب و سنگین خودداری کنید و سپس چند ساعت پس از صرف غذا مطالعه نمایید چون پس از صرف غذای سنگین، بیشتر جریان خون متوجه دستگاه گوارش میشود تا به هضم و جذب غذا کمک کند و لذا خونرسانی به مغز کاهش می یابد و از قدرت تفکر و تمرکز کاسته میشود. همچنین غذاهای آردی مثل نان، و قندی قدرت ادراک و تمرکز را کم میکند و نوشابه های گازدار هم همینطور هستند.
۳- ذهن آدمی باهوش است، اگر یادداشت بردارید مطالب را به سرعت حفظ و به آسانی به یاد می آورد و نیز همزمان نمیتوانید هم مطلبی را بنویسید و هم گوش دهید؛ پس حین مطالعه لطفاً یادداشت برداری نمایید.

منبع:

مرکز مشاوره تهران

مهندس علی بازدید : 121 شنبه 26 بهمن 1398 نظرات (0)

این پانل متشکل از یک لایه عایق پلی استایرن انبساطی کند سوز بوده که مابین دو صفحه مشبک مفتولی (مش) قرار گرفته است به گونه ای که این سه لایه توسط خرپاهای قطری به صورت جوش یا مفتول های برشگیر به یکدیگر متصل شده است. پس از نصب این پانل ها بتن از دو طرف روی آن پاشیده می شود.

وجود لایه پلی استایرن در اعضای پانلی به کار رفته باعث کاهش وزن قطعات دیوار و سقف شده و علاوه بر حمل آسانتر در مجموع از وزن سازه می کاهد.

 

تری دی پنل

انواع تری دی پنل:

پانل های دیواری یا دیوار 3d پانل یا دیوار پیش ساخته

 

تری دی پنل سقفی

دیوار متال فوم

نکته : میزان عایق حرارتی یک پانل سه بعدی به ضخامت 8 سانتی متر معادل یک دیوار سفالی به ضخامت 170 سانتی متر می باشد.

 منبع:

تهران تری دی پنل

مهندس علی بازدید : 71 شنبه 26 بهمن 1398 نظرات (0)

سلام امروز قصد دارم در مورد ستون دوبل با شما صحبت کنم

اگر سرچ کوتاهی در ایتترنت داشته باشید نحوه ساخت ستون دوبل را پیدا خواهید کرد اما آیا واقعا همیشه ساختن ستون دوبل کاری درست است؟ به نظر میرسد خیر همیشه این امر شایسته نیست.

اگر میخواهید به عملکرد ستون دوبل در زلزله پی ببرید باید حتما ویدئو آپارات را مشاهده کنید.

https://www.aparat.com/result/%D8%B3%D8%AA%D9%88%D9%86_%D8%AF%D9%88%D8%A8%D9%84

مهندس علی بازدید : 130 دوشنبه 30 دی 1398 نظرات (0)

بهترین راه ارزیابی مقاومت سازه های بتنی چیست؟

همین ابتدای کار باید بگویم مقاومت و سختی سازه باهم متفاوت هستند.

بهترین راه ارزیابی مقاومت سازه های بتنی چیست؟

از طریق تستهای غیر مخرب بتن می توان مقاومت یک عضو را بدون ایجاد خرابی در آن، اندازه گیری کرد. تستهای غیر مخرب بتن به نام NDT نیز شناخته میشوند. امروزه، تستهای غیر مخرب بتن رواج زیادی برای ارزیابی مقاومت بتن، قبل از انجام هرگونه فرآیند ترمیمی بر روی سازهها یافته اند.

بهترین راه ارزیابی مقاومت سازه های بتنی چیست؟

 

تستهای غیر مخرب بتن، امکان ارزیابی مقاومت درجای سازه های RCC را با اهداف مختلف زیر فراهم می آورند:

  • کنترل کیفی سازه هایی که اخیراً ساخته شده اند یا در حال ساخت هستند.
  • کنترل عملکرد سازه موجود
  • بررسی سازه وقتی نیاز به مقاوم سازی به علت قدمت یا تغییر کاربری آن دارد.
  • ارزیابی مقاومت پسماند سازه به هنگامی که بخش قابل ملاحظه ای از مقاومت سازه به علت سن زیاد، فرسایش، خوردگی و همچنین بلایای طبیعی یا قصور انسانی اعم از زلزله، آتش سوزی، گردباد از دست رفته است.

تست چکش ارتجاعی (اشمیت)

تست چکش ارتجاعی، یکی از انواع تستهای غیر مخرب بتن برای ارزیابی مقاومت سازه است. چکش ارتجاعی با نام چکش اشمیت نیز شناخته می شود. از آنجا که ابداع کننده آن، یک مهندس سوئیسی به نام ارنست اشمیت بوده، از این آزمایش با نام چکش سوئیسی نیز یاد می شود.

بهترین راه ارزیابی مقاومت سازه های بتنی چیست؟

از تست چکش ارتجاعی برای ارزیابی مقاومت فشاری نسبی بتن استفاده می شود.

 

مفهوم عدد بازگشت چکش در تست چکش اسمیت

در تست چکش ارتجاعی، پیستون فنری چکش ارتجاعی بر روی سطح بتن فشرده شده و سختی سطح طبق یک مقیاس درجه بندی شده اندازه گیری می شود. این مقدار موسوم به عدد بازگشت چکش است. البته از آن با نام شاخص بازگشت نیز یاد می شود. بتنی که حاوی مقاومت فشاری و سختی کوچکی باشد، دارای عدد یا شاخص بازگشت کوچکتری نیز هست.

 

تست سرعت ضربه التراسونیک یا UPV

تست سرعت ضربه التراسونیک موسوم به تست UPV است. این تستها به عنوان روشهای غیر مخرب تست بتن قلمداد می شوند. از این تست برای تعیین مقاومت به وسیله ارزیابی همگنی و یکپارچگی بتن استفاده می شود. تست مذکور به واسطه بهره گیری از وسیله ارزیاب سرعت ضربه التراسونیک صورت می پذیرد.

بهترین راه ارزیابی مقاومت سازه های بتنی چیست؟

کاربردهای تست UPV بر روی بتن عبارتند از:

  • ارزیابی کیفی مقاومت بتن
  • تعیین ناپیوستگی ها در سطح مقطع اعم از ترکها، پوشش بتنی، لایه لایه شدن و غیره
  • عمق ترکهای سطحی

در این تست زمان انتقال ضربه التراسونیک با فرکانس 50 الی 54 کیلوهرتز اندازه گیری می شود. ضربه به کمک سیستم مبدل الکتروصوتی تولید میشود. هرچه سرعت پالس بالاتر باشد، مدول الاستیک، چگالی و یکپارچگی بتن نیز بیشتر خواهد بود.

 

تست مقاومت در برابر نفوذ

تست مقاومت در برابر نفوذ، یکی از انواع تستهای غیر مخرب بتن است. از این تست برای تعیین مقاومت نسبی بتن استفاده می شود. به علت ماهیت تجهیزات مورد استفاده، نباید انتظار داشته باشیم که به مقادیر مطلق مقاومت دسترسی پیدا کنیم.

ویندسور معروفترین وسیله در اندازه گیری مقاومت در برابر نفوذ است.

بهترین راه ارزیابی مقاومت سازه های بتنی چیست؟

تست مقاومت در برابر نفوذ به نوع و اندازه سنگدانه ها (اعم از نرم یا سخت) و همچنینماهیت تجهیزات نیز وابسته است.

مشاهده شده که دقت این آزمایش در تعیین مقاومت بتن حدود 20 درصد است.

 

تست بیرون کشیدگی یا کشیدگی

تست بیرون کشیدگی، یکی از انواع تستهای غیر مخرب بر روی بتن بوده و به وسیله روشهای LOK و CAPO صورت می پذیرد. تجهیزات این آزمایش به نحوی طراحی گردیده که موجب پدید آمدن نیروهای کششی می شوند. نیروهای بیرون کشیدگی به مقاومت فشاری بتن مرتبط است. این همبستگی به واسطه ارزیابی نیروی مورد نیاز برای کشیدن یک پروب فولادی از صفحه مدور به دست می آید.

 

هدف از تست بیرون کشیدگی بتن

اندازه گیری مقاومت فشاری بتن

تعیین مقاومت بتن برای اجرای عملیات پس کشیدگی

تعیین زمان برداشتن قالبها و پایه ها بر مبنای مقاومت بتن

تست بیرون کشیدگی، یکی از انواع تستهای غیر مخرب بتن برای ارزیابی مقاومت سازه موجود است. در تست بیرون
کشیدگی، نیروی کششی مورد نیاز برای جداسازی صفحه مدور فلزی چسبیده به سطح بتن به مقاومت فشاری مصالح بستگی دارد.

بهترین راه ارزیابی مقاومت سازه های بتنی چیست؟

مغزه ها به وسیله ابزار حفار دورانی با سر مته الماسی حفر می گردند.

کاربرد نمونه مغزه بتنی عبارتند از:

  • تعیین مقاومت و چگالی
  • عمق کربناتِ شدن بتن
  • تحلیل شیمیایی
  • نفوذپذیری آب یا گاز
  • تحلیل سنگنگاری
  • تست نفوذپذیری کلرید ASHTO

استفاده منطقی از تستهای مختلف غیر مخرب بتن و همچنین ترکیب بیش از یک تست، از منظر اعتبار نتایج بسیار جالب توجه است. تست مغزه گیری قابل اعتمادتر بوده اما در طی ترمیم یا بازسازی سازه های موجود، همواره امکان اجرای چندین
تست مغزه وجود ندارد. علاوه بر این، مغزه گیری پرهزینه است.

بهترین راه ارزیابی مقاومت سازه های بتنی چیست؟

بنابراین، مهندسان باتجربه در ابتدا از تست چکش ارتجاعی بهره می برند که مشخص کننده نواحی قوی تر و ضعیف تر خواهد بود. نواحی مشکوکتر با تست التراسونیک مورد ارزیابی قرار می گیرند. تست مغزه گیری در شرایطی اجباری می شود که حتی تستهای التراسونیک نیز بر بتن ضعیف دلالت دارند؛ بنابراین، یک مهندس باید از قضاوت و حس شخصی خود برای اجرای ترکیبی تست ها استفاده کند و پیش از تعیین طرحهای پیشنهادی مقاومسازی، به قضاوت بپردازد.

امروزه آزمایش‌های غیر مخرب بتن تأثیر و عملکرد مناسب و کاربردی در تعمیرات سازه‌های بتنی دارد. آزمایش‌های غیر مخرب بتن با در اختیار قرار دادن جزئیات سازه‌های موجود، به کارشناسان و متخصصین این امکان را می‌دهد تا در خصوص عملکرد، نیازها و روش‌های تعمیرات و بازسازی سازه‌های بتنی قضاوت و تصمیم‌گیری نمایند.

 

منبع:

شرکت برازنده تجارت

 
مهندس علی بازدید : 71 یکشنبه 29 دی 1398 نظرات (0)

تیرچه کرومیت چیست ؟

تیرچه کرومیت نوعی تیرچه پیش ساخته فلزی مانند تیرچه سفالی فندوله ای و بتنی می باشد با این تفاوت که در بال تحتانی یا پاشنه تیرچه کرومیت به جای استفاده از ۲ عدد میلگرد و بتن از ورق فولادی ۳ یا ۴ میل و در بال فوقانی تیرچه کرومیت به جای ۱ عدد میلگرد از نبشی استفاده شده است .

تیرچه کرومیت نسبت به تیرچه های پیش ساخته دیگر مانند تیرچه های سفالی و پیش تنیده دارای مزایایی به شرح زیر است :

درست است که تیرچه کرومیت گران تر از پاشنه بتنی است اما فاصله و تعداد آن کمتر می باشد اما تفاوت اصلی هنگام بتن ریزی به وجود می آید که در تیرچه معمولی هر متر مکعب بتن حدود 6.5 الی 7 متر مربع را پوشش می دهد اما در کرومیت 10 متر مربع را می پوشاند که با توجه به قیمت بتن که از اصلی ترین مصالح ساختمان می باشد حدود 25 الی 30 درصد کمتر مصرف می شود و در انتهای کار قیمت بتن مصرفی، هزینه کل سقف تمام شده را تغییر داده و کرومیت ارزان تر و سریعتر می باشد.

مهمترین مزیت تیرچه کرومیت :

هزینه ی کمتر و وزن کمتر سازه که این کمتر شدن هزینه بخاطر سه علت می باشد :

1- درست است که هر عدد تیرچه کرومیت گرانتر از تیرچه پاشنه بتنی تمام می شود اما فاصله ی بین تیرچه های کرومیت 70 سانتی متر می باشد در صورتی که در پاشنه بتنی این فاصله به 50 سانتی متر کاهش پیدا می کند و همین امر باعث کمتر شدن تعداد تیرچه ها در هر دهانه از سقف گردیده که حدوده سی درصد هزینه ی تیرچه کاهش پیدا می کند.

2- به همین دلیل فاصله و کمتر شدن ریل های بتن خود به علت فولاد بیشتر هر متر مکعب بتن در سقف کرومیت با ارتفاع 5 سانتی متر از روی یونولیت حدود 10 متر مربع را می پوشاند. اما این امر برای سقف تیرچه بتنی هر متر مکعب بتن تقریبا 7 متر سقف را می پوشاند. که در اینجا هم 30 درصد کاهش مصرف بتن خواهیم داشت.

3- در سقف های کرومیت چند سقف بطور همزمان بتن ریزی می شود اما در سقف های معمولی در سازه های زیر هزار متر مربع باعث می شود که هزینه ی حمل و کسر پمپ برای بتن ریزی را از بین می برد که در مجموع این سه عامل در کنار یکدیگر محاسبه شود خواهیم دید که هزینه ی سقف کرومیت کمتر از پاشنه بتنی خواهد بود.

یکپارچگی سقف به پل ها به علت جوش شدن و بنابراین باربری بیشتر سازه را به ارمغان می آورد. نداشتن نیاز به حرارتی در موازی تیرچه های کرومیت مگر در سازه های خاص که باز هم به کمتر شدن هزینه ها کمک می کند.

 

منبع:

پیمان سا

مهندس علی بازدید : 1155 شنبه 28 دی 1398 نظرات (0)

می دانیم دال های بتنی قبل از آنکه تحت نیروی های زلزله قرار گیرند تحت بارهای ثقلی (مرده و زنده) هستند.با تاثیر این بارها در دراز مدت (که سبب ایجاد افت و خزش در بتن می شود)، تغییر شکل های قابل توجهی در وسط چشمه ی دال ایجاد می شود.تیرهای بتنی نیز حداکثر تغییر شکل را تحت بارهای ثقلیِ دراز مدت، عموماً در وسط دهانه خود تجربه می کنند. این تغییرشکل که یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده ی ابعاد تیر و ضخامت دال است.

 

خیز دال بتنی چیست

 

چرا اصلاً به کنترل خیز دال بتنی می پردازیم؟

  • کاهش زیبایی فضای داخلی
  • سلب آسایش ساکنین ساختمان
  • اختلال در عملکرد درب و پنجره و حتی آسانسور
  • آسیب دیدگی اجزاء غیرسازه ای نظیر تیغه ها، نازک کاری ها و سقف های کاذب (در صورتیکه این اجزاء به دال متصل باشند.)

تصاویر زیر به خوبی اهمیت کنترل خیز را نشان می دهند:

 

اهمیت کنترل خیز دال و تیر بتنی چیست

 

 

حال که با خیز و علل کنترل آن آشنا شدیم، به بررسی و تفسیر بندهای آیین نامه ای آن می پردازیم.

بند های آیین نامه

الف) کنترل خیز تیر بتنی، دال بتنی  یک طرفه توپر و سقف تیرچه بلوک

در روال طراحی مرسوم در ایران معمولاً برای کنترل خیز تیر بتنی و سقف تیرچه بلوک (نوعی دال یک طرفه) از جدول 9-17-2 مبحث نهم استفاده می شود. اغلب مهندسین با جایگذاری چند عدد متعارف و اجرایی در روابط عنوان شده در جدول زیر، متوجه می شوند که در اکثر موارد ارتفاع تیرها و ضخامت دال بتنی به دلایل سازه ای بسیار بیشتر هستند از مقادیر محاسبه شده در جدول زیر که مقادیر حداقل ضخامت دال بتنی و همینطور حداقل ارتفاع تیر بتنی را نشان می دهد؛ لذا کنترل خیز آن ها را ضروری نمی دانند.

 

کنترل خیز تیر بتنی

 

کنترل خیز دال های بتنی دوطرفه

مبحث نهم برای کنترل خیز در دال های بتنی دو طرفه تخت، در بند 9-17-2-6-3 این آیین نامه، دال دو طرفه را به دو نوع «فاقد تیر میانی» و «متکی بر تیر تکیه گاهی» تقسیم کرده است. بند 9-17-2-6-4 مربوط به ضوابط کنترل خیز دال فاقد تیر میانی و بند 9-14-2-6-5 مربوط به ضوابط کنترل خیز دال متکی بر تیر تکیه گاهی است.

 

کنترل خیز دال بتنی دو طرفه

 

برای دال فاقد تیر میانی:

 

کنترل خیز دال فاقد تیر میانی

 

برای دال های متکی بر تیر تکیه گاهی:

 

کنترل خیز دال های متکی بر تیر تکیه گاهی

 

 

منبع:

نوشته های یک مهندس

مهندس علی بازدید : 107 یکشنبه 22 دی 1398 نظرات (0)

چاهک آسانسور چیست؟

همانطور که می دانید امروزه آسانسور ها جزء جدایی ناپذیر آپارتمان های بلند مرتبه هستند که متاسفانه باید بگوییم 90 درصد مهندسین عمران نسبت به طراحی آسانسور بی توجه بوده اند.


چاه آسانسور چیست؟


در واقع فضای بالا تا پایین مسیر حرکت آسانسور است که ریل آسانسور و دیگر تجهیزات آسانسور در آن نصب می شوند و کابین و وزنه تعادل در این فضا حرکت می کنند همچنین لازم بذکر است که این چاه با دیواره ها، دیواره های اضطراری و درهای طبقات محصور می شود.

چاه اسانسور




چاهک آسانسور (Pit) چیست ؟


در میان چاه آسانسور به فاصله قائم بین کف پایین ترین نقطه توقف تا کف چاه آسانسور، چاهک (Pit) می گویند. این فاصله همانند بالاسری از روی اساندارهای ویژه تعیین می شود و به نوع و سرعت آسانسور بستگی دارد این ارتفاع را با P نشان می‌دهیم . در واقع چاهک در چاه آسانسور بخاطر تامین فضای لازم بعنوان جان پناه برای سرویسکار آسانسور و نصب برخی تجهیزات از قبیل ضربه گیر یا بافر ضربه گیر آسانسور و... تعبیه می شود.

چاهک اسانسور
منبع:
مهندس علی بازدید : 91 دوشنبه 16 دی 1398 نظرات (0)

همانطور که شما هم قطعا می دانید سقف تیرچه کرومیت در واقع بهبود یافته سقف تیرچه بلوک است که به عنوان یکی از اقتصادی ترین انواع سقف ها معرفی می شود.

سقف کرومیت چیست؟

سقف کرومیت نوعی تیرچه بلوک است که برای ساخت آن از تیرچه فلزی با جان باز استفاده می شود. این سقف در سازه های فولادی ساخته می شود و نوعی سقف جدید است که از استحکام و یکپارچگی بالا برخوردار می باشد. این سقف در مقایسه با سایر سقف ها از مزایای بیشتری برخوردار است از این رو از آن در سازه های مختلف استفاده می شود. با استفاده از تیرچه های کرومیت می توان چندین سقف را به طور همزمان بتن ریزی کرد و این کار از نظر اقتصادی بسیار مقرون بصرفه خواهد بود. تیرچه های کرومیت دارای حالتی ایستاده هستند و نیازی به شمع بندی در زیر سقف ندارند. این تیرچه ها به گونه ای طراحی شده اند که به تنهایی می توانند وزن بتن و قالب ها را تحمل کنند، از این رو پس از بتن ریزی، تیرچه های فولادی با بتن ترکیب و یکپارچه شده و بارهای وارد آمده به سقف را تحمل می نمایند. در کل این تیرچه ها از قابلیت تحمل بار قبل از گیرش بتن و پس از آن برخوردار هستند و می توانند تمام بارهای زنده و مرده را تحمل کنند.

سقف کرومیت چیست؟

تیرچه های فولادی که برای ساخت سقف کرومیت مورد استفاده قرار می گیرند قبل از نصب باید بررسی شده و بی عیب بودن آنها تائید شود. اگر طول این تیرچه ها بلند است باید آنها را برید و بعد از قرار دادن در محل مورد نظر تقویت کرد. برای ساخت سازه های بتنی، بال زیرین تیرچه ها باید روی قالب فلزی یا چوبی قرار بگیرد. وقتی بتن در تیرچه های فولادی ریخته می شود، به فضاهای بین تیرچه نفوذ کرده و با این کار مقاومت برشی تیرچه ها افزایش می یابد. پر شدن جان تیرچه ها توسط بتن منجر به کاهش لرزش سقف می شود. هنگام بتن ریزی باید عملیات ویبره بتن حتماً انجام شود تا بتن به تمام قسمت های تیرچه نفوذ کرده و فضاهای خالی را پر نماید.

بلوک هایی که در سقف کرومیت مورد استفاده قرار می گیرند از نوع بلوک سفالی، بلوک سیمانی و بلوک پلی استایرن می باشند. جداره بلوک های سیمانی که برای این سقف انتخاب می شوند باید ۱/۵ سانتیمتر و نشیمن آنها روی تیرچه ۱/۷۵ باشد. بلوک های سفالی نیز باید دارای جداره ای با ضخامت ۰/۸ سانتی متر و بدون ترک خوردگی باشند. اگر از بلوک های پلی استایرن در اجرای این نوع سقف استفاده شود، سطح بلوک های تحتانی باید با رابیتس پوشش داده شوند و اندودکاری آنها با ملات گچ با ضخامت ۲/۵ سانتی متر صورت گیرد. بلوک های پلی استایرن نوعی بلوک ساخته شده از مواد پلیمری هستند که در مقایسه یا سایر بلوک ها وزن کمتری دارند و استفاده از آنها نقش مهمی در کاهش هزینه ها و زمان اجرای پروژه ایفا می کند. بلوک چینی این سقف بعد از قالب بندی بازشوها و کلاف ها صورت می گیرد. مجری طرح باید از مهارت لازم در چیدن بلوک ها برخوردار باشد و آنها را به گونه ای بچیند که فضاهای خالی به حدالقل برسند. در قسمت های اریب نیز می توان از بلوک های متناسب با این قسمت ها استفاده نمود و یا آنها را به اندازه سایز مورد نظر برش داد.

سقف کرومیت چیست؟اگر سقف های کرومیت به خوبی اجرا شوند در مقایسه با سایر سقف ها دارای مزایای منحصر بفردی نظیر انسجام بسیار بالا، ضخامت قابل قبول، عدم نیاز به سقف کاذب و سرعت اجرای بالا خواهند بود. 

 

منبع:

ساختمان چی

مهندس علی بازدید : 3156 شنبه 07 دی 1398 نظرات (0)

قطعا شما هم می دانید که حساس ترین بخش طراحی یک سازه، طراحی فونداسیون آن می باشد اما اتصال ستون به بیس پلیت به چه صورتی است؟ نحوه محاسبه بولت صفحه ستون را می دانید؟

بولت های صفحه ستون

از اجزای دیگر اتصال پای ستون میل مهار ها یا بولت ها (Bolt) هستند. کار اتصال صفحه ستون با بتن به وسیله میل مهار صورت می­ گیرد و برای ایجاد اتصال، انتهای آن را خم می­ کنیم. در ستون­ هایی که تحت بار محوری خالص از نوع فشاری قرار دارند، میل مهارها فقط در هنگام اجرای ستون نقش ایفا می کنند و مانع از افتادن ستون می شوند. اما در ستون­ هایی که تحت لنگر خمشی و برش نیز می­ باشند میل مهار ها نقش باربری پیدا می­ کنند و باید تعداد و طول مهاری آنها از طریق محاسبات تعیین شود.

ولی حداقل­ هایی نیز در نظر گرفته می شود. به عنوان مثال قطر میل مهارها معمولاً حداقل 20 میلیمتر (همان میلگرد نمره 20) در نظر گرفته می­ شود و طول دندانه شده انتهای میل مهار ها معمولاً بین 10 تا 15 سانتی متر در نظر گرفته می­ شود و بستگی به بزرگی نیرو های وارده دارد. همچنین توصیه می­ شود فاصله بین مرکز میل مهار ها تا ورق ­های سخت کننده و مرکز تا مرکز میل مهار ها حداقل معادل 1.5 برابر قطر میل مهار باشد تا فضای کافی برای بستن و تنظیم کردن مهره ­های بولت ها وجود داشته باشد.

 

طراحی بولت کف ستون

همانطور که در قسمت های قبل توضیح داده شد، در حالت e=0 و e≤B/6 در بولت ها هیچ گونه کششی ایجاد نمی­ شود و تنها نیروی موثر در آن­ ها، نیروی برشی می­ باشد. برای کنترل برش در میل مهارها از رابطه­ ی زیر استفاده می­ شود.

 

طراحی میل مهار ها

 

که در آن، Vu و Va نیروی برشی ایجاد شده در پای ستون هستند که به ترتیب از بارهای ضریب دار و بدون ضریب به دست آمده اند. As سطح مقطع تمامی میل مهارهای موجود در بیس پلیت است Fnv تنش برشی اسمی است که مقدار آن بر اساس جدول 10-2-9-10 از مبحث دهم مقررات ملی ساختمان، ویرایش چهارم تعیین می شود.

 

نحوه محاسبه بولت کف ستون

 

در حالتی که e>B/6 باشد نیروی کششی در میل‌مهارها ایجاد می­ شود که مقدار آن از رابطه­ ی زیر به دست می آید.

طراحی بولت کف ستون

 

تمامی پارامتر‌های موجود در رابطه­‌ی بالا در قسمت های قبل تعریف شده است. در این حالت کنترل کشش و برش در میل مهار ها به وسیله روابط زیر انجام می شود. همانطور که قبلا گفته شد در این حالت میل مهار ها تحت کشش ناشی از خمش قرار می گیرند و میل مهار ها باید تحت اثر همزمان کشش و برش (که اثر کاهنده بر روی برش قابل تحمل میل‌مهارها دارد) طراحی شوند که روابط آن به صورت زیر است:

  • کنترل برش:

 

کنترل برش بولت های کف ستون

 

  • کنترل کشش

 

کنترل کشش بولت های کف ستون

توجه شود که در رابطه بالا، Ast سطح مقطع تمام بولت هایی است که تحت کشش قرار می­ گیرند. Fnt تنش کششی اسمی است که از جدول 10-2-9-10 محاسبه می­ شود.

 

منبع:

مدرسه عمرانی ها

مهندس علی بازدید : 1039 شنبه 07 دی 1398 نظرات (0)

آیین نامه ضوابط مربوط به آرماتور گذاری دال بتنی (علاوه بر ضوابط اصلی، که محاسبات آرماتورهای خمشی اصلی است) را تحت 2 موضوع ارائه می دهد. به این صورت که، ابتدا به بیان ضوابط کلی میلگرد گذاری دال ها پرداخته و سپس جزئیات ویژه ای را برای آرماتور گذاری در دال های با تیر و بدون تیر در نظر می گیرد. ما در این مقاله در مورد ظوابط کلی آرماتور گذاری دال بتنی صحبت می کنیم.

 

ضوابط میلگرد گذاری دال بتنی

 

میلگرد گذاری دال بتنی

 

با توجه به طراحی دستی دال ها می دانیم که برای محاسبه میلگرد های هر راستای دال، عرض واحد (1متر) از دال انتخاب شده و مانند تیر های بتن آرمه، آن را تحت لنگرهای خمشی حداکثر طراحی می کردیم. سپس مقدار آرماتورهای به دست آمده برای عرض واحد را به کل عرض دال تعمیم می دادیم.

خلاصه این مراحل به صورت شماتیک در شکل زیر آمده است:

 

میلگرد گذاری دال بتنی دو طرفه

 

 

میلگرد گذاری دال بتنی

 

نکته ای که لازم بود در آن جا در مرحله آخر طراحی و محاسبه بررسی شود، این بود که اگر مقدار آرماتور گذاری دال بتنی در عرض واحد برای هر راستا از مقدار آرماتور افت و حرارت که در بند زیر آمده است، کمتر باشد؛ بایستی آرماتور حرارت را به عنوان آرماتور اصلی در نظر بگیریم.

 

آرماتور افت و حرارت در دال بتنی

 

در این رابطه، fcd و fyd به ترتیب بیانگر مقاومت محاسباتی بتن که از رابطه ی Φc * fc بر حسب MPa و مقاومت محاسباتی فولاد که از رابطه ی Φc * fy بر حسب MPa به دست می آید، هستند.

مشابه همین ضوابط برای میلگرد گذاری دال بتنی یک طرفه نیز برقرار است که در بند زیر به آن اشاره شده است:

 

میلگرد گذاری دال بتنی

 

تنها تفاوت محاسبه آرماتور گذاری دال یک طرفه با میلگرد گذاری دال دو طرفه در انتخاب نوار به عرض واحد (یک متر) است.

در دال یک طرفه بر خلاف دال دو طرفه، نوار واحد فقط در یک راستا انتخاب می شود (به نظرتان کدام راستا؟)، و طراحی میلگردها برای لنگرخمشی حداکثر در آن راستا همانند طراحی آرماتور تیر انجام می شود. برای راستای دیگر نیز فقط آرماتورهای حرارت و جمع شدگی در نظر گرفته می شود (چرا؟).

البته در مورد میلگرد گذاری دال بتنی دو طرفه نیز، اگر مقدار آرماتورهای خمشی محاسبه شده از مقدار آرماتور حرارت و جمع شدگی کمتر باشد؛ بایستی آرماتور حرارت را به عنوان آرماتور خمشی در نظر بگیریم.

 

میلگرد گذاری دال بتنی یک طرفه

 

منبع:

مدرسه عمرانی ها

تعداد صفحات : 5

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 43
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 8
  • آی پی دیروز : 8
  • بازدید امروز : 13
  • باردید دیروز : 10
  • گوگل امروز : 4
  • گوگل دیروز : 1
  • بازدید هفته : 137
  • بازدید ماه : 452
  • بازدید سال : 3,364
  • بازدید کلی : 38,333